Banca Națională a României îndeamnă spre credite ipotecare cu dobândă fixă


Banca Națională a României îndeamnă spre credite ipotecare cu dobândă fixă

 O scurta prezentare a creditului imobiliar, accesat in majoritatea achizitiilor imobiliare Sibiu. Eurosib Imobiliare este o agentie imobiliara Sibiu si pana in prezent a intermediat peste 1200  apartamente de vanzare in SIbiu, majoritatea cumparatorilor accesand in credit imobiliar.

                În condițiile în care indicele de referință ROBOR este foarte instabil și unii analiști sunt de părere că acesta poate ajunge și la o valoare de 4 %, față de o valoare aproximativă de 2 % cât este în prezent, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea îndeamnă românii să se orienteze spre creditele ipotecare cu dobândă fixă. Dacă accesezi un astfel de credit ipotecar evident nu mai ai grija fluctuației dobânzii, iar dacă acest credit este și în lei, atunci nu îți faci griji nici în privința cursului valutar.

            Astfel, Liviu Voinea declara: „Banca Națională a României monitorizează atent evoluțiile riscurilor la adresa stabilității financiare și urmărește, prin politicile macroprudențiale pe care le-a adoptat sau pe care se pregătește să le adopte, reducerea riscului de supraîndatorare a populației. Totodată, BNR apreciază ca debitorii ar fi mai bine protejati, pe termen mediu, dacă ar solicita în mai mare măsură încheierea de contracte de credite cu dobândă fixă”. Nu trebuie să fii un specialist ca să observi că în România, creditele cu dobândă fixă nu sunt la mare căutare. Printre motivele care fac acest tip de credit neatrăgător este și experiența neplăcută a creditelor cu dobânda fixă în primii ani, acordate înainte de 2008. Astfel, din moment ce perioada cu dobândă fixă se încheia, costul creditului creștea vertiginos. Tocmai din cauza de astfel de experiențe neplăcute, creditul cu dobândă fixă este atât de „popular” printre români. Este adevărat că nici băncile nu prea au de gând să promoveze un astfel de produs, fiind foarte puține bănci care au un astfel de credit în portofoliu.

            În prezent, sunt bănci comerciale din România care oferă credite ipotecare cu dobândă fixă pe o perioadă de 1 an, 3, 5, 7 sau 10 ani. În aceste condiții, riscul cel mai mare poate creșterea vertiginoasă a costului creditului, imediat după încheierea perioadei cu dobândă fixă. Astfel, bănci precum BCR, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Bancpost și Marfin Bank, au în portofoliul lor credite ipotecare cu dobândă fixă pe 1 an, 3, 5, 7 sau 10 ani, în funcție de bancă. Astfel de dobânzi fixe variază între 4,1 % și 5,5 % pe an. Singura bancă din România cu dobândă fixă pe toată perioada de creditare este BRD. Această bancă practică o dobândă fixă de 6,9 % pe an, la creditele ipotecare acordate în lei. Pentru cei care își țin veniturile la BRD, dobânda fixă este de 6,65 % pe an. Toate aceste credite sunt credite ipotecare în lei  cu avans minim de 15 % - 25 %, dobânda fixă nefiind aplicată la creditele acordate prin Programul „Prima Casă”.

               Deși creditele cu dobândă fixe sunt recomandate de către BNR, acestea nu sunt prea disponibile românilor. În cazul creditelor cu dobândă fixă, atât banca cât și debitorul trebuie să își facă multe calcule, iar o prognoză pe 30 de ani a evoluției dobânzii este foarte greu de estimat, o dobândă fixă pe o perioadă lungă însemnând un risc foarte mare atât pentru bancă cât și pentru debitor.

                 Daca sunteti in cautarea unui imobil in Sibiu, apartament sau casa si doriti sa achizitionari prin credite ipotecare/ bancare , agentia imobiliara Eurosib Imobiliare din Sibiu va poate ajuta in vederea gasirii imobilului preferat si in consilierea in alegerea perfecta a creditului bancar in vederea achizitiei imobilului. In privinta aleferii celei mai bune oferte bancare suntem direct parteneri cu firma de Broker Credite : Smart Credit Finance; iar in vederea achizitionarii de apartamente promovam toate ansamblurile imobiliare din oras, un recomandam achizitia de apartamente cu 2 si 3 camere din cadrul ansamblurilor  rezidentiale din Sibiu Magnolia Residence si Belvedere Residence.

                  Toate oferta ansamblurilor imobiliare din Sibiu le gasiti pe pagina ansamblului Sibiu Rezidential, un site dedicat apartamentelor noi din Sibiu.

Publicat: 15.11.2019

Lucrează cu noi

Oferim la cel mai înalt nivel servicii imobiliare din Sibiu

Eurosib Imobiliare Sibiu este o agenție imobiliară de top din Sibiu care a ajutat mii de cumpărători să-și găsească casa de vis în intregul județ Sibiu, rezultând mii de tranzacții imobiliare și aproape 2000 apartamente noi vândute în Sibiu.